Ha jó idő, akkor grillezés!

A Magyar Barbecue Szövetség elnöke Urban Roland, aki néhány éve vette át a stafétabotot elődjétől. A vendeglátás nagyon megküzdött az elmúlt 2-3 évvel, a gasztronómia ezen irányzata viszont úgy tűnik fellendülőben van és talán nem csak azért, mert beköszönt a jó idő.

– Jól érzékelhető, hogy a kerti grillezés egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon is?

– Szerencsére igen. Nem csak a grill és bbq éttermek száma és látogatottsága nőtt az utóbbi néhány évben, hanem otthoni grillezés ázsiója is megnőtt. Szinte a földből nőnek ki a különböző grill és barbecue eszközöket forgalmazó cégek, és még mind itt vannak, dolgoznak. Ez is azt mutatja, van létjogosultságuk. Ennek a népszerűségnek lett vesztese is, és ez a minőség. Mainstream dolog lett, ami magával hozta az olcsóbb, így talán kevésbé jó minőségű termékek megjelenését is, de összességében jó irányba halad ez a szegmens.

– Tudjuk, hogy étteremtulajdonosként is a barbecue a fő csapásirány. Szoktál-e ott besegíteni? Van-e kedvenc fogásod?

– Természetesen az étterem napi elfoglaltságot jelent, nem besegítés. Ha az a kérdés, hogy főzni szoktam-e, akkor nem. A szerviz feladatokba szoktam besegíteni, a menedzselés az én feladatom. De van kedvenc fogásom, és ez a bárány faszénen elkészítve. Persze az, hogy az étteremben nem szakácskodom, nem jelenti azt, hogy otthon, a barátoknak, vendégeknek nem készítek valamit szívesen. Ilyenkor nem keresek új alapanyagokat, nem álmodok meg új fogásokat, inkább a kedvenceimet szoktam újra gondolni, azokkal kísérletezem.  Igyekszem a régi dolgokat kicsit érdekesebbé tenni.

– Milyen korosztálytól válik érdekessé a barbecue ételek fogyasztása? Csak a „felnőtt” korosztály preferálja, vagy fiatalok, esetleg gyerekek is szeretik?

– Nem kötném kifejezetten korosztályhoz a kedvelését, de az igaz, hogy a fűszerezettsége, vagy a füstös íz nem a gyerekeknek való. De számukra is vannak jó fogások, mint a grillkolbász, vagy a csirkemell, mely korán válhat a gyerekek kedvencévé, így „megfertőződnek” a grill és barbecue fogások szeretetével.

– Találtál-e valamit az utóbbi időben, ami felkeltette az érdeklődésedet valamiért? Eszközök, alapanyagok, új kedvencek?

– A grilleszközök körében mindig van valami újítás, vannak kedvenc áruházaim, mint a Weber, ahol nem csak a munka miatt szoktam körbenézni, szinte mindig találunk valamit, ami még nincs otthon, vagy az étteremben jó lehet. (nevet) Egyre több sütő figyel a kertben otthon is. De a mindennapokra is keresünk alapanyagokat, hiszen családos emberek vagyunk, otthon is gyakran készül valami a kertben. Az egyszerű dolgok éppoly szükségesek, mint a kulináris élvezetek. És ez nem is azt jelenti, hogy egy grillkolbász nem okozhatna különleges gasztronómiai élmenyt. Most fedeztük fel a Nádudvari új grillkolbászait, melyből a kedvencem a borsikafüves lett, – vagy csomboros, ki hogy ismeri. Eddig igazán jó grillkolbászokért legalább a sógorokhoz, Ausztriáig kellett mennünk. A kasekrainer-t nagy csomagban hoztuk haza, igazi ínyencség volt. Igazán szaftos, jó fűszerezésű és meglepően sajtos. Most könnyebb dolgom lesz, mert az ementáli sajtos Nádudvari Grillkolbászt ugyanilyen finom és bárhol megvehetem. Ráadásul a gyerekeim is nagyon kedvelik. Mondanám, hogy kis odafigyeléssel ők is elkészíthetnék, de erre várunk még néhány évet, mert a legnagyobb is csak 9 éves lesz.