A MEGBÍZHATÓ „IPAROS”

Túl van az ötödik X-en. Boldog házasságban él. 6 gyermek édesapja.

Már ez a néhány gondolat is elég lehetne ahhoz, hogy felkeltse figyelmünket. De van még más. 18 éves koráig versenyszerűen sportol vízilabdázónak készül. De ahogy bekerül az első munkahelyére, /az akkori Fórum hotel konyhája/ újabb kihívás kezdődik. A főzést, ill a vendéglátást választja. Ahogy mondja magáról, ő nem egy különleges „konyhaművész” de büszke rá, hogy megbízható „iparos” ként mindig megtalálja a neki tetsző feladatokat melyekben örömmel teljesedhet ki. Volt könnyed mexikói-amerikai, elegáns francia, luxus fúziós, hatalmas Bajor sörház, különleges látványkonyhás bisztró, színes szórakozóhely konyhájának vezetője és némelyik esetben az adott étterem üzletvezetője is. Jött az első különleges feladat, indultak a televíziós főzőműsorok és főzőcsatornák. Akkoriban megkereste a TV Paprika nevű tematikus csatorna főszerkesztője, – ekkor került először képernyőre, – ahol a különféle műsorokban 600-nál is több ételt készített, többnyire saját ötletek vagy receptek alapján.  Ekkor volt 33 éves.

  • Óriási szerencse, hogy bekerültem annak idején a TV Paprikába, mert ott lehettem kicsit jobb szakács. Tűrhetően mozogtam a kamera előtt, így valóságos nagyüzem indult el. Volt, hogy egy 25 perces műsorba 14! ételt készítettünk. Olyan lendületbe kerültem, mely e-nélkül a feladat nélkül nem tudom, hogyan történhetet volna meg. Itt kerültem közelebb először a grill és barbecue világához, itt kezdődött a velük való kísérletezés.

Ez egy jó iskola lehetett, de nem volt tervben egy néhány év külföldi tanulmányút? Sokan választják a fejlődésnek ezt a formáját.

  • Bár soha nem tudtam annyi időt tölteni a családommal amennyit szerettem volna, – mai napig sokat dolgozom, – de az már végképp nem fért volna bele, hogy hónapokra eltűnjek. Számomra a folyamatos főzés mellett a könyvek jelentették a fejlődés lehetőségét. Elkezdtem az Amazonról rendelni a könyveket, melyeket sokat bújtam akkoriban. Ez a kutatási időszakom egybeesett a „gasztronómiai forradalommal” és ugyan a nyaralások-utazások időszakában megtapasztalhattuk a nemzetközi konyhát. számomra valójában maradtak a szenzációs szakkönyvek.

Televíziós műsorvezetés, főzőverseny zsűritag, főzőbemutatók, rendezvények, Tetovált séf… étteremnyitások szakmai partnere, gasztronómiai irányvonalak megalkotója, néha idény jelleggel, néha folyamatosan. Miben érzed, érezted magad leginkább otthon?

  • A tévével párhuzamosan folyamatosan aktív voltam a vendéglátásban, inkább született vendéglátónak mint különleges szakácsnak szeretném magam tartani, annak ellenére, hogy a fél életemet konyhában töltöm. Évek óta, több étteremből, kapok felkérést étlapok, választékok, receptek, gasztronómiai irányvonalak kitalálására. Hol alkalmi, hol visszatérő vagy szezonális jelleggel részese lehetek az Ő munkájuknak. Amiben talán ügyesnek és sikeresnek tarthatom magam az, az étterem nyitás, a teljes körű tervezéstől a megvalósításig. Mivel ebben a témába, kivétel nélkül sikerrel és nagy örömmel oldottam meg a rám bízott feladatokat ezért elégedettnek éreztem magam a munkámban. Ennek elkerülhetetlen eredménye a 2016 októberében megnyitott Bp BARbq (barbecue-streetfood) étterem. Ezt a barátommal álmodtuk és nyitottuk meg közösen. A szakácskodás egész embert kíván és elengedhetetlen, hogy a szakma egyben a hobbivá is váljon hiszen másra ritkán jut idő. Néhány éve ellenállhatatlan vonzalmat érzek a faszenes grillezés iránt, ezért mostanában már gyakran elmosódik a határvonal a munka és a szabadidő között. Egyik kedvenc mondatom (sajnos ahogy kedvenc receptjeimet, ezt sem én találtam ki): A tűz összehoz. Nem egyszer fordult elő, hogy 8-10 grill berendezésen, egyidőben készítettem nagy mennyiségű ételt saját magam és a körülöttem lévő 50-100 ember szórakoztatására. A legújabb mániám az amerikai stílusú barbeque, melynek lényege megegyezik a főzésről alkotott alapvető elképzeléseimmel. Érthető ételeket szeretek készíteni, rendes alapanyagokból, jól kitalált egyszerű, de mégis különleges -végtelenül természetes – ősi technológiával.

Sikeresnek érzed magad? Milyen eredményeidre, eredményeitekre vagy büszke?

  • Azt gondolom, ez nem verseny, így ilyen típusú eredményünk nincs is. Azt nem mondom, hogy soha nem indultunk versenyen, és ott egész jó eredményeket is elértünk, de itt sokkal fontosabb a vendégek visszajelzése. Annak idején, – talán néhányan emlékeznek a „Wittman fiúk” kritikáira, – a Képíró Étterem 10 pontból 9-t kapott, mikor konyhafőnök voltam ott. Utána persze többször kaptam hideget-meleget, de az akkor nagyon jól esett. A saját éttermünk, a bp BARbq megnyitása óta szinte folyamatosan szerepel a Dinning Guide oldalain, a 100 legjobb hazai étterem között, ahol találunk igencsak nívós éttermeket. De nagyon fontos számunkra, hogy a vendégek által értékelt platformokon érünk el jó eredményeket, ilyen a TripAdvisor, ahol indulásunk óta 4,6-4,8 közötti eredménnyel dolgozunk. Itt elsőként kínáltunk ételeket a bbq technológia és street food műfaj különleges fúziójára építve. Húsaink egyedülálló módon, az étterem látványkonyhájába állított, faszén fűtésű, BBQ PIT BOX segítségével készülnek. Italkínálatunkkal könnyűszerrel vesszük fel a versenyt a város legjobb bárjaival. Vendégeink fesztelen hangulatban és egyszerű környezetben élvezhetik a szokatlanul izgalmas gasztronómiai kalandot. 3 éve nyári éttermet nyitottunk egy különlegesen közkedvelt kellemes, hangulatos vízparti környezetben BpBARbq TERRACE néven, idén Budapest II. kerületében a bp BARbq HELLO BUDA is várja a grill és barbecue rajongókat.

Mondhatnánk, hogy szerencsések vagyunk mert a különleges stílusunk tisztességes munkával és az állandó minőség biztosításával könnyen elérhető szakmai és közönség sikereket biztosítanak. És igen, erre büszke vagyok, hogy van gasztronómiai stílusunk, és ez még 7 év után is életképes.