Hogyan készítsünk grillkolbászt > alapszabályok

Ha igazán ízletes grillkolbászt szeretnénk készíteni, érdemes néhány szabályt, vagy ajánlást betartani. Ha csak sertéshúsból készül a kolbász, akkor is jobb, ha többféle húsból készítjük. Comb, lapocka, dagadó, … ki mit szeret. Itt nem szabad attól tartani, hogy zsírosabb húsféléket választunk.  Ízlés szerint bőr nélküli hátszalonnát vagy ahogy mi mondjuk „zsírnak való  szalonnát” is darálnunk kell  az alap masszába. A hús és szalonna aránya akkor igazán jó, ha minimum 70-80% hús mellé 20-30% szalonna kerül.  Ez többek között a sütés folyamatát is megkönnyíti, és nem ég oda olyan könnyen a kolbász grillezés közben. Tartsuk szem előtt, hogy igazán ízletes, jó fogásokat, csak jó alapanyagok felhasználásával készíthetünk.

Ha a húst és a szalonnát ledaráltuk, – érdemes kisebb tárcsát használni a daráláshoz – a következő lépés az ízek harmóniáját eltalálni. Fontos a só mennyisége (ez kb. 2 % legyen), ezt érdemes fokozatosan hozzáadni a többi fűszerrel együtt. Nincs tuti recept, országonként, területenként, de még családonként is változó a fűszerezés. A só mellé a fokhagyma, paprika, bors, köménymag, ízlés szerint chili paprika, csípős paprika is adható. Az ízharmónia itt is nagyon fontos. A jó arányok megtalálásához érdemes keverés közben, – apró húspogácsát sütve -, megkóstolnunk a massza ízét. Ha szükséges tovább fűszerezzük a keveréket. Az íz-illat mellett, a kolbász külalakja, megjelenése is fontos. A darabos fűszerek /pelyhek/ használatával, javíthatunk a kolbász metszéslapjának látványán is. A fűszerezés közben többször pihentethetjük a masszát, ilyenkor a fűszerek oldódnak a húsos-zsíros közegben. Amikor úgy érezzük, teljesen kialakítottuk a kolbász ízét, állományát, pihentessük 1-1,5 órát, aztán indulhat a töltés.

Itthon legtöbbször sertés vékonybélbe töltjük a kolbászt, de ahogy a fűszerezés, vagy a hús megválasztása, ez is területenként változik. Hazánkban a vastagabb, rövid grillkolbász a legismertebb.

https://okosgrill.hu/recept/hazi-grillkolbasz-recept-szoky-konyhaja/

Bekéné Tornyai Judit Élelmiszeripari üzemmérnök, termékfejlesztő technológus Nádudvari Élelmiszer Kft Húsüzem